Χρήστες λιμενικών εγκαταστάσεων Βι.Πε. Θίσβης

Εντός των ορίων της Βι.Πε. Θίσβης, που περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 9224/435/12.4.2001 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (νυν ΥΠΕΝ) / ΦΕΚ 499 Β’, στον όρμο Νούσας Βοιωτίας, λειτουργούν σύγχρονες λιμενικές  εγκαταστάσεις σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του διεθνούς Κώδικα Ναυσιπλοΐας και του Διεθνούς Κώδικα για την ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμένων (ISPS CODE) του Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) με κωδικό εντοπισμού GRITA 0001. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις Βι.Πε. Θίσβης διαθέτουν τέσσερα κρηπιδώματα Α, Β, Γ, Δ.
Η εταιρία Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του νόμου 2545/97 και αυτών του νόμου 2971/2001 αποτελεί, από το 2001, τον κατά νόμο «Φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένα». Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2013 παραχωρήθηκε στη Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ, με κοινή υπουργική απόφαση, το απευθείας δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας, καθώς και το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων της βιομηχανικής περιοχής Θίσβης για τριάντα χρόνια.
Χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων μπορούν να είναι μόνο οι εγκατεστημένες στη Βι.Πε. Θίσβης επιχειρήσεις, όπως συνάγεται από την ίδια την απόφαση περί «παραχώρησης δικαιώματος χρήσης» αλλά και από το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης της βιομηχανικής περιοχής.
Οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Βι.Πε. Θίσβης εξασφαλίζουν στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, μειωμένους χρόνους παραλαβής πρώτων υλών και αποστολής τελικών προϊόντων, καθώς και ασφάλεια στην παραλαβή και την παράδοση των προϊόντων τους.
Επίσης, παρέχουν στα πλοία που προσεγγίζουν ευκολίες όπως είναι η παραλαβή – διαχείριση αποβλήτων των πλοίων τους, ενώ λαμβάνονται μέτρα πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας.

Η ιστορία

Το ιστορικό της δημιουργίας των λιμενικών εγκαταστάσεων Βι.Πε Θίσβης

1988

Η άδεια

Η ΕΤΒΑ ΑΕ λαμβάνει άδεια από τον Νομάρχη Βοιωτίας (απόφαση 5763/23-5-1988) για την εκτέλεση έργων εντός των ορίων αιγιαλού και παραλίας για πενήντα έτη.

1988

Έναρξη εργασιών

Έναρξη λιμενικών έργων από την ΕΤΒΑ ΑΕ (κρηπιδώματα Α,Β,Γ,Δ), τα οποία ολοκληρώνονται το 1990.

1999

Πρόοδος

Καταρτίζεται από την Υδρογραφική Υπηρεσία ΓΕΝ λεπτομερή βυθομετρικά διαγράμματα καθώς και χάρτης διεθνούς ναυσιπλοΐας για τον ασφαλή διάπλου στον κόλπο των λιμενικών εγκαταστάσεων, αφού πρώτα τοποθετήθηκαν πέντε φάροι από την Υπηρεσία Φάρων του ΓΕΝ για τη φωτοσήμανση αυτού.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών παραχωρείται το δικαίωμα παράλληλης χρήσης αιγιαλού και παραλίας και το δικαίωμα παράλληλης χρήσης και εκμετάλλευσης υφιστάμενων λιμενικών έργων, που είχαν κατασκευαστεί από την ΕΤΒΑ ΑΕ και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, στη Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ για πέντε χρόνια.

Συγκαλείται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνάντηση όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων (ΓΕΝ, ΥΕΝ, Λιμενικό Σώμα, κ.λπ.) με θέμα την έναρξη λειτουργίας του λιμένα Θίσβης όπου τέθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτής και υπογράφηκε, από το σύνολο των συμμετεχόντων, το πρακτικό της 17/9/1999 με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΕΝ 3117.1/Φ.54/ΥΠ 11/01/12-10-1999.

Έναρξη συνεργασίας με εξειδικευμένη εταιρία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το λιμάνι λειτουργεί στις 26/9/1999 για πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε με τη προσέγγιση σε αυτό του πρώτου πλοίου από Τουρκία, το οποίο μεταφέρει τα πρώτα μηχανήματα της υπό εγκατάσταση στη Βι.Πε. Θίσβης, Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ.

Πραγματοποιούνται οι πρώτες επενδύσεις 1,2 εκ. ευρώ, περίπου, για βασικό εξοπλισμό. Το λιμάνι αποκτά εξοπλισμό (τον Α γερανό σταθερής τροχιάς PEINER ) και παροχή ρεύματος για να λειτουργήσει από την Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ.

2000

Ολοκληρώσεις επενδύσεων

Το λιμάνι προσέγγισε πλοίο με τους πρώτους 1.000 τόνους σιδηροταινιών, οι οποίες είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή χαλυβδοσωλήνων από την Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ (22/07/2000).

Ολοκληρώνονται οι πρώτες επενδύσεις για τον βασικό εξοπλισμό.

2001

Μεταβίβαση δικαιωμάτων

Εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση 9224/435/12.4.2001 (ΦΕΚ 499 Β’) των Υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (νυν ΥΠΕΝ) σύμφωνα με την οποία περιγράφονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις (κρηπιδώματα Α, Β, Γ και Δ) της Βι.Πε. Θίσβης στον όρμο Νούσας Βοιωτίας εντός των ορίων της βιομηχανικής περιοχής.

Ιδρύεται η «Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ» ως φορέας Διαχείρισης και Διοίκησης της Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης, στο νότιο όριο της οποίας βρίσκονται λιμενικές εγκαταστάσεις.

Η ΕΤΒΑ ΑΕ μεταβιβάζει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού και παραλίας για εκτέλεση έργων που είχε μέχρι το έτος 2038, στον ειδικό διάδοχο της την «Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ»., με βάση τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Ν. 2545/97. Υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής των έργων και η ΕΤΒΑ ΑΕ παραδίδει στη «Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ» τις λιμενικές εγκαταστάσεις που κατασκεύασε μαζί με άλλα τεχνικά έργα.

2004

Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις Βι.Πε. Θίσβης αποκτούν υποχρεωτικά Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΣΑΛΕ) και είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που έλαβαν την πιστοποίηση λειτουργίας σύμφωνα με τον Διεθνή Κώδικα για την Ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμενικών Εγκαταστάσεων (κωδικός GRITA 0001).

Επενδύονται 1,3 εκ. ευρώ για Μέτρα Ασφαλείας σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων (ΣΑΛΕ) και για αποκατάσταση του δαπέδου των κρηπιδωμάτων Α και Β (ολοκλήρωση 2008).

2006-2008

Αντιρρυπαντικός εξοπλισμός

Αποκτάται πλήρης εξοπλισμός για την πρόληψη ρύπανσης της θάλασσαs βάσει εγκεκριμένου σχεδίου (contigency plan).

2006-2008

Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Πιστοποίηση Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Βι.Πε. Θίσβης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι λιμενικές εγκαταστάσεις.

Αποκτάται το σκάφος «DΙΑΝΘΙΑ» για καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν ρύπανσης της θάλασσας.

2013

Δικαίωμα χρήσης αιγιαλού παραλίας

Αποφασίζεται από τα συναρμόδια Υπουργεία η απευθείας παραχώρηση στη «Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ» του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού παραλίας και του δικαιώματος χρήσης κι εκμετάλλευσης υφισταμένων λιμενικών έργων έως και την 31-12-2043.

2016

Πυροσβεστικό συγκρότημα

Γίνεται αποκατάσταση του δαπέδου στο κρηπίδωμα Γ και τοποθετείται πυροσβεστικό συγκρότημα.

Κανονισμός Λειτουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων

Η λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων ρυθμίζεται από τον Γενικό Κανονισμό και εξειδικεύονται με τους ειδικούς κανονισμούς κάθε λιμένα.
Η Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ είναι ο φορέας που λειτουργεί και διαχειρίζεται τις λιμενικές εγκαταστάσεις Θίσβης και συνεργάζεται με τις τοπικές Λιμενικές Αρχές για όλα τα παραπάνω θέματα.
Ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Αντίκυρας, μεταξύ άλλων, ορίζει θέματα που αφορούν:
– στην πλοήγηση και την ελευθεροκοινωνία,
– στις υγειονομικές διατάξεις,
– στην κίνηση, την αγκυροβολία πλοίων και την πρυμνοδέτηση,
– στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας,
– στη θεώρηση των ναυτιλιακών εγγράφων,
– στην προσάραξη των πλοίων και των ναυαγίων,
– στα στατιστικά δελτία της ναυτιλιακής κινήσεως,
– στα πλοία του εξωτερικού, την έξοδο πληρώματος, την επίσκεψη πλοίου,
– στα μέτρα ασφάλειας των πλοίων,
– στην ευταξία κατά την επιβίβαση ή την αποβίβαση,
– στη συμπεριφορά των πληρωμάτων και των επιβατών,
– στην εκτέλεση των δρομολογίων,
– τη διαχείριση και τον τύπο των αδειών,
– στους ναυτικούς πράκτορες,
– στους λεμβούχους,
– στις φορτοεκφορτώσεις των πλοίων και τους φορτοεκφορτωτές,-
– στην κίνηση των τροχοφόρων.

Ειδικός Κανονισμός

Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση και την αποτελεσματική συνεργασία με τα επισκεπτόμενα πλοία έχει συνταχθεί ενημερωτικό εγχειρίδιο, στο οποίο παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τις λιμενικές εγκαταστάσεις Βι.Πε. Θίσβης.
Όλες οι πληροφορίες υπόκεινται σε αναθεωρήσεις χωρίς ενημέρωση και δεν είναι δεσμευτικές. Για πληροφορίες παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με:
Βασίλειος Κάστιζας
Πλοίαρχος Λιμένα, Υπεύθυνος Ασφάλειας Λιμένα, PFSO
(+30) 6974400040, vkastizas@cpw.gr
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Γενικές Πληροφορίες (αναθεώρηση 21 Οκτωβρίου 2022)
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II – Περιορισμοί Λιμένα – Κανονισμοί
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III – Κανονισμοί Ασφάλειας Λιμένα
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV – Ασφάλεια
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V – Άδειες

Διεθνής Κανονισμός ασφάλειας πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων

Το 2004 η Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ εφάρμοσε τον διεθνή Κώδικα Ασφάλειας Λιμένων και Πλοίων (ISPS CODE) για τις λιμενικές εγκαταστάσεις Θίσβης. Έγινε αξιολόγηση του λιμένα από πιστοποιημένους προς τούτο οργανισμούς κι εγκρίθηκε το Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΣΑΛΕ). Το Σχέδιο Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης και Διοίκησης Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης Βοιωτίας, συντάχθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΙΧ-2 της Διεθνούς Σύμβασης περί Ασφάλειας Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) και του μέρους Α’ του Διεθνούς Κώδικα για την Ασφάλεια των Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (Κώδικας ISPS). Για την σύνταξη του Σχεδίου λήφθηκαν υπόψη και οι διατάξεις του Μέρους Β’ του Κώδικα, οι οποίες είναι συμβουλευτικές, καθώς και οι διατάξεις του Κανονισμού ΕΚ 725/2004/31-3-04 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 2005/65 Ευρωπαϊκή οδηγία και ο νόμος 3622/07 που ενσωμάτωσε τα παραπάνω στο Εθνικό Δίκαιο. Επίσης λήφθηκαν υπόψη οι σχετικές εγκύκλιοι του ΥΠΟΙΑΝ που εκδίδονται κατά καιρούς. Το Σχέδιο έχει αναθεωρηθεί με το Ε732/14 έγγραφο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Σκοπός του Σχεδίου είναι η προστασία των λιμενικών εγκαταστάσεων και των πλοίων που τις χρησιμοποιούν, των εργαζομένων στον λιμένα και των πληρωμάτων των πλοίων, των επισκεπτών και των επιβατών, των εμπορευμάτων που διακινούνται, των μέσων φορτοεκφόρτωσης και των οχημάτων από κάθε κακόβουλη ενέργεια. Το Σχέδιο περιγράφει τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του στόχου αυτού και την ανθρώπινη και υλική υποδομή που απαιτείται, τις διαδικασίες και την οργάνωση της δύναμης ασφαλείας της εγκατάστασης.
Ειδικότερα οι βασικές υποχρεώσεις της Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ, ως φορέα διαχείρισης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Βι.Πε. Θίσβης, είναι να:
– εφαρμόζει και αναθεωρεί, όταν χρειάζεται, το Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ),

– διαθέτει εξοπλισμό και να λαμβάνει μέτρα αποφυγής μη εξουσιοδοτημένης μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών και συσκευών που προορίζονται για χρήση ενάντια σε ανθρώπους, πλοία και εγκαταστάσεις,

– έχει διαδικασίες ανταπόκρισης στις απειλές ασφάλειας, εκκένωσης σε περίπτωση απειλών ή παραβιάσεων της ασφάλειας,

– έχει διαδικασίες αναφοράς έκνομων γεγονότων κατά της ασφάλειας των μεταφορών,

– έχει διαδικασίες εκτέλεσης ενεργειών σε περίπτωση που ενεργοποιείται το σύστημα αναγγελίας ασφάλειας ενός πλοίου που βρίσκεται εντός της λιμενικής εγκατάστασης,

– έχει διορίσει Υπεύθυνο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΥΑΛΕ).

Προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος

Δέσμευση της Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ αποτελεί η προστασία και η διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με στόχο την προαγωγή της βιώσιμης χρήσης του θαλάσσιου χώρου του όρμου Νούσας, όπου βρίσκονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Βι.Πε. Θίσβης, καθώς και τη διατήρηση και προστασία του οικείου θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η Δια.Βι.Πε.Θι.Β. ΑΕ εφαρμόζει σχέδιο προστασίας, το οποίο στηρίζεται στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Αντικειμενικός σκοπός του σχεδίου προστασίας είναι η προετοιμασία και η οργάνωση όλων των απαραίτητων ενεργειών, ώστε σε περίπτωση περιστατικού ρύπανσης ή άμεσου κινδύνου πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας ή των ακτών, να αναληφθούν έγκαιρα και συντονισμένα οι απαραίτητες ενέργειες για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία των τοπικών κοινοτήτων.
Η πρόληψη της ρύπανσης επιτυγχάνεται με:
– τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και επιθεωρήσεων των χερσαίων λιμενικών εγκαταστάσεων και των πλοίων που καταπλέουν στο λιμάνι της Βι.Πε. Θίσβης,

– τη διενέργεια μετρήσεων σε ετήσια βάση δειγμάτων θαλασσινού νερού και ιζήματος,

– την εκπαίδευση του προσωπικού των λιμενικών εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν έγκαιρα, συντονισμένα και αποτελεσματικά οποιοδήποτε περιστατικό ρύπανσης,

– την εκτέλεση τακτικών ασκήσεων, ώστε να ελέγχεται η ετοιμότητα του προσωπικού και η εκπαίδευση τους στη χρήση των μέσων καταπολέμησης,

– την κατασκευή και λειτουργία ευκολιών υποδοχής για την παραλαβή των ανακυκλώσιμων υλικών και των καταλοίπων των πλοίων, και τη συνεργασία με κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρίες για την αποκομιδή και περιβαλλοντική διαχείριση αυτών,
τη συνεχή προσπάθεια εκσυγχρονισμού των διατιθέμενων μέσων και υλικών και 
– την καταπολέμησης της ρύπανσης.
Η καταπολέμηση των περιστατικών επιτυγχάνεται με:
– την άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης και την εκμετάλλευση όλων των διατιθέμενων μέσων και εξοπλισμού,

– τη χρήση επιστημονικών και “φιλικών” προς το περιβάλλον μεθόδων καταπολέμησης της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών.

Φωτογραφίες

Φωτογραφικό υλικό των λιμενικών εγκαταστάσεων